keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Nukenpuvun ompelusta

Muoks. Laitan kaavan tähän samaan postaukseen. Huomasinpa, että olin unohtanut kirjoittaa kappaleiden nimet yms. Tärkeintä lienee leikata takakappale taitteelta vaikka mitäpä se takasauma mitään haittaisi. Kaavaa saa yksityiseen käyttöön käyttää mielensä mukaan, mutta kaupalliseen käyttöön sitä ei ole tarkoitettu. Ilahdun kovasti, jos linkkaa blogini ja laittaa minulle viestiä kaavaa käyttäessään. Palautetta voi myös antaa, ikinä ennen en ole kaavaa digitaaliseen muotoon tehnyt joten se tuotti hieman harmaita hiuksia. Keskikappaleen symmetrisyys kannattaa tarkistaa. Tarkistakaa takakappaleen pituus tulostuksen jälkeen, tulostimissa saattaa olla eroja. Meillä tulostui ihan oikean kokoisena. Onneksi nukkeja löytyy yleensä moneen kokoon.


Otin yhden puvun tekemisestä kuvasarjan siitä miten minä puvun ompelen, helpompiakin tapoja toki voi olla. 


Ensin ompelen päällisen ja vuoren erikseen. Vuoreen jätän kääntöaukon. Tai yleensä unohdan sen ja sitten puran... Etu- ja sivukappale ommellaan lahkeesta hieman yhteen, taisin laittaa hakin sille kohtaan jotta ei tarvitse joka kerta summassa ommella.


  


Seuraavaksi ompelen hupun päällisen ja vuoren yhteen. Aloitan n. 5cm sivukappaleen puolelta. Sitten mittaan suunnilleen sopivan (n.20cm tai hiukkasen enempi) kuminauhan ja ompelen sen päällisen hupun saumanvaroihin kiinni. Huppu toimii myös ilman kuminauhaa, ompahan vain hieman aukinainen edestä.


 


 Käännän hupun oikein päin ja ompelen kuminauhakujan. Ommellessani koetan pitää huolen siitä, ettei kuminauha joudu tikkauksen alle. 


 


Päällisen ja vuoren ompelen useammassa erässä. Tässä vaiheessa huomaa miten fiksua oli aloittaa hupun sauman ompelu jo sivusaumojen kohdalta. Nyt siitä on helppo jatkaa. Ompelen sivukappaleen saumat ja keskikappaleen saumat erikseen. Ennen kuin käännän puvun oikein päin viistoan keskikappaleen yläkulmat ja leikkaan tuohon haarasaumaan pieniä viiltoja jotta ne kääntyvät kauniimmin.


 


Sitten vielä käännetään puku ja tikataan reunat. Lopuksi laitetaan nepit tai ommellaan tarrat kiinnitystä varten sekä ommellaan kääntöaukko umpeen. Tunnustettakoon, että nuo kääntöaukot jäävät itseltäni melkeinpä järkeään auki... 


 


 


 


Kankaat kaapin pohjalta, alkujaan kirppareilta ja kierrätyskeskuksesta. Mieheni jo kuittaili että pitäähän nukella monta pukua olla kun niin paljon sotkee. Mokoma kehtasi naureskella vakavalle asialle. Puvut eivät ole onneksi meille tulossa vaan kummitytöt saavat niitä joululahjaksi. Ei saa näyttää kuvia eteenpäin vielä jos täällä käy tyttöjen vanhempia.

Ei kommentteja: